Kwestia marnowania żywności dotyczy każdego kraju na świecie, w tym obejmuje wszystkie etapy łańcucha dostaw – od produkcji rolnej po gospodarstwa domowe. W Polsce, ostatnio przeprowadzone badania wskazują, że szacunkowo wyrzucamy ok. 9 mln ton żywności rocznie. Oznacza to, że na każdą osobę przypada 247 kg żywności, która ulega zmarnowaniu. Polskie gospodarstwa domowe odpowiadają za ok. 40% do 50% wyrzucanej żywności.

Zgodnie z Ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności od 1 marca 2020 r. w Lidl Polska funkcjonuje system odbioru pełnowartościowej żywności, jednak z różnych powodów niemożliwej do wprowadzenia do sprzedaży. Produkty są przekazywane Caritas Polska oraz Federacji Polskich Banków Żywności. Od 1 marca 2020 r. do 31 grudnia 2020 r. udało się w ten sposób uratować przed zmarnowaniem 76 ton i 869 kilogramów żywności, o łącznej wartości 1 128 991 zł.

Główne powody marnotrawienia żywności:

%

przeoczenie terminu przydatności do spożycia

%

zbyt duże zakupy

%

niesmaczne produkty

%

zakup złego jakościowo produktu

Pobierz e-book kuchnialidla.pl i gotuj w rytmie no waste.