Kwestia marnowania żywności dotyczy każdego kraju na świecie, w tym obejmuje wszystkie etapy łańcucha dostaw – od produkcji rolnej po gospodarstwa domowe. W Polsce, ostatnio przeprowadzone badania wskazują, że szacunkowo wyrzucamy ok. 9 mln ton żywności rocznie. Oznacza to, że na każdą osobę przypada 247 kg żywności, która ulega zmarnowaniu. Polskie gospodarstwa domowe odpowiadają za ok. 40% do 50% wyrzucanej żywności.

377 tys. ton pomidorów każdego roku trafia do śmietnika. To tak jakby zmarnować 90 km2 ziemi uprawnej, 57 mld litrów wody oraz 7 mln godzin pracy. Pozbywając się tych warzyw emitujemy 312 tys. ton gazów – to tyle co 55 tys. aut wciągu roku (dane EPRS).

Zgodnie z Ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności od 1 marca 2020 r. w Lidl Polska funkcjonuje system odbioru pełnowartościowej żywności, jednak z różnych powodów niemożliwej do wprowadzenia do sprzedaży. Produkty są przekazywane Caritas Polska oraz Federacji Polskich Banków Żywności. Od 1 marca 2020 r. udało się w ten sposób uratować przed zmarnowaniem 94 tony i 519 kilogramów żywności, o łącznej wartości 1 527 315 zł. Ponadto zostało przekazane 24 tony i 767 kg artykułów nieżywnościowych (jak np. pasty do zębów, szampony) o wartości ponad 714 000 zł.

Główne powody marnotrawienia żywności:

%

przeoczenie terminu przydatności do spożycia

%

zbyt duże zakupy

%

niesmaczne produkty

%

zakup złego jakościowo produktu

SZTUKA NIEMARNOWANIA

Sztuka niemarnowania

Bądź artystą!

sztuka niemarnowania

Z kilku sztuk warzyw i owoców...

sztuka niemarnowania

...przyrządź pyszny posiłek!

Pobierz e-book kuchnialidla.pl i gotuj w rytmie no waste.

Wyniki konkursu

I. miejsce - Ilona M.

N apisz listę
I zrób przemyślane zakupy
E konomiczne zakupy pozwolą Ci
kupować tanio i w rozsądnych
ilościach
M arnując jedzenie niszczysz
planetę
A co za tym idzie cierpią także
zwierzęta
R yzyko psucia zminimalizuj -
warto wiedzieć jak dobrze
przechowywać żywność
N ie wyrzucaj odpadów gdzie
popadnie
U żywaj zamrażarki
J akość jedzenia również jest
ważna
J edzenie przechowuj takze w
opakowaniach próżniowych
E ksperymentuj- jedzenie które
zostało dzisiaj można podać
jutro w innej formie/odsłonie
D ata ważności- sprawdzaj termin
przydatności
Z adbaj o głodnego- pozostałości
można oddać do jadłodajni
E eeeee zrób sałatkę "co jest
w lodówce"
N ie bierz dzieci na zakupy
I gnoruj swojego męża który każe
ci kupować duzo niepotrzebnych
produktów
A jeśli jedzenie zdążyło Ci się już
zepsuć to jedynym sposobem
skutecznego recyklingu
odpadów spożywczych bez
szkody dla środowiska jest
kompostowanie.
Czytając pionowo same drukowane litery wychodzi nam ważne przeslanie: NIE MARNUJ JEDZENIA!

 

II. miejsce - Sabina Sz.

Studenckie zapiekanki "resztkowe" - najlepszy sposób na wykorzystanie kawałków warzyw, a nawet chleba, resztek mięsa i wszystkiego, co trafi pod rękę. Z obierek jabłek można w prosty sposób zrobić ocet jabłkowy, nic się nie zmarnuje. Chleb wystarczy odświeżyć przez zanurzenie w wodzie i podgrzanie w piekarniku albo obtoczyć w jajku i usmażyć. Resztki makaronu i mięsa z obiadu zazwyczaj trafiały w rodzinie do jajecznicy - na drugi dzień - makaron z jajkami to było świetne danie w dzieciństwie. Nawet z opakowań np. po jajkach robimy fajne DIY w domu. A najlepszy sposób na niemarnowanie żywności to zaniesienie jej do lodówki społecznej, która teraz jest bardzo popularna i świetne się sprawdza w wielu miastach w kraju!

 

III. miejsce - Agata G.

1. W lodówce ustawiam tak produkty, aby z przodu były te, które mają najkrótszy termin ważności, aby to je wykorzystać do gotowania w pierwszej kolejności.
2. Resztki warzyw np. cukinii sprawdzą się jako dodatek do kotletów jaglanych lub placków.
3. Nadmiar owoców można zmiksować na koktajl lub upiec ciasto/mufinki.
4. Resztki wędlin znajdą swoje miejsce np. w zapiekance, na lawaszu lub na pizzy.
5. W moim mieście jest Jadłodzielnia Lublin - można podzielić się jedzeniem, którego nie zdąży się zjeść przed upływem terminu ważności.
6. Można podzielić się z sąsiadami lub współpracownikami:)
7. Zioła można ususzyć lub zamrozić, podobnie warzywa, owoce i potem wykorzystać do innych dań.
8. Czasem najlepsze przepisy rodzą się z połączenia składników, które akurat nam zostały:)
9. Warzywa z rosołu: pasta na kanapki lub tradycyjna sałatka jarzynowa.
10. Mięso z rosołu: super farsz do pierogów:)
11. Czerstwy chleb - grzanki do zupy krem np. z pomidorów. Wystarczy pokroić, posypać ulubionymi ziołami i wstawić do nagrzanego piekarnika aż do uzyskania odpowiedniej chrupkości:)
12. Na lodówce na karteczkach z magnesem zapisuje terminy ważności produktów, np. mięsa mielonego. To pomaga mi także w planowaniu posiłków.