Way To Go

Way To Go

WAY TO GO - SUPERCZEKOLADA Z CERTYFIKATEM FAIRTRADE

WAY TO GO - SUPERCZEKOLADA Z CERTYFIKATEM FAIRTRADE

Lidl konsekwentnie rozszerza swoje marki własne o zrównoważone produkty i tym razem wprowadza na rynek superczekoladę z certyfikatem Fairtrade "Way To Go". Kakao wykorzystywane do produkcji czekolady "Way To Go" pochodzi ze zrównoważonej uprawy w Ghanie.

Od końca 2016 r. Lidl używa przede wszystkim kakao z certyfikowanych upraw do wytwarzania całej gamy produktów marki własnej. Sieć idzie o krok dalej i wprowadza czekoladę "Way To Go".

Lidl jako pierwsza sieć podejmuje działania mające na celu zniwelowanie różnic w dochodach rolników uprawiających kakao i dążenie do uzyskania środków na życie. Każda sprzedana czekolada "Way To Go" przyniesie korzyści rolnikom uprawiającym kakao. Udaje się to głównie dzięki dodatkowym programom szkoleniowym, które przyczyniają się do zapewnienia bezpiecznych warunków pracy rolnikom uprawiającym kakao, a także do ochrony środowiska.

EFEKTYWNE PREMIE DLA ROLNIKÓW UPRAWIAJĄCYCH KAKAO

"Way To Go" to pyszna czekolada w różnych wariantach smakowych do wyboru: mleczna, gorzka, solony karmel oraz orzechy pekan i kokos. Wyróżnikiem "Way To Go" jest program, który umożliwia hodowcom kakao wprowadzenie zauważalnych usprawnień. W przypadku czekolady marki własnej, Lidl kupuje zrównoważonego kakao od organizacji zrzeszających drobnych rolników "Kuapa Kokoo" z Ghany. Dzięki programowi firmy takie jak Lidl, organizacja Fairtrade a przede wszystkim rolnicy mogą czerpać korzyści z każdej sprzedanej tabliczki czekolady. Po pierwsze, rolnicy otrzymują premię od Fairtrade, ponieważ zobowiązali się do uprawy kakao zgodnie z wytycznymi programu Fairtrade. Następnie, firma Lidl wypłaca również drobnym rolnikom ustaloną premię za każdą sprzedaną tabliczkę czekolady, zwaną "premią poprawiającą dochód".

Aby wywrzeć długoterminowy wpływ, "premia poprawiająca dochód" nie jest wypłacana w gotówce lecz jest przeznaczana na dwie inicjatywy.  Po pierwsze rolnicy są szkoleni w zakresie optymalizacji swoich metod uprawy i zbioru plonów, ze szczególnym naciskiem na zrównoważony rozwój. Uczą się bardziej efektywnych i łagodnych form uprawy kakao, np. technik cięcia i opryskiwania. Pozwola to rolnikom uprawiającym kakao nie tylko zwiększyć plony kakao, co również podnosi ich dochody, ale również pomaga chronić środowisko na obszarach, na których prowadzona jest uprawa.

Po drugie rolnicy otrzymują wsparcie w uprawie innych roślin i surowców do produkcji np. ryżu, miodu i mydła oraz w zdobywaniu wiedzy biznesowej. Pozwala im to skorzystać z większej ilości źródeł dochodu, a tym samym uniezależnić się od wahań cen surowców. Dodatkowo wspiera to pozytywny efekt uboczny dla środowiska naturalnego - bardziej zróżnicowane rolnictwo odciąża glebę na obszarach upraw i zwiększa różnorodność biologiczną.