Odpowiedzialne Produkty
Ocena wpływu produktów na zdrowie i bezpieczeństwo
W produktach Lidla stwierdzona ilość pozostałości substancji czynnej może wynosić maksymalnie 1/3 limitu ustawowego. Maksymalna liczba pozostałości poszczególnych substancji czynnych może wynosić 5 w przypadku warzyw i owoców i 4 – w przypadku innych produktów żywnościowych. Nasze działania skupiają się na kontroli potencjalnych pozostałości substancji stosowanych w trakcie produkcji oraz zanieczyszczeń, które mogą powstać na etapie uprawy, hodowli lub produkcji. Sprawdzamy żywność m.in. pod kątem obecności pozostałości pestycydów, akryloamidu i olei mineralnych.
Dodatkowa kontrola produktów jest dokonywana przez wewnętrzny Dział Zapewnienia Jakości. Standardy zapewnienia jakości są również sprawdzane przez zewnętrznych, niezależnych audytorów. Spełniamy m.in. wymagania normy DIN ISO 9001:2015, co potwierdza krajowy instytut testujący DEKRA w corocznych audytach certyfikacyjnych. Koncentrujemy się na pozyskiwaniu produktów z Polski. Warzywa i owoce z Ryneczku Lidla są dostarczane do naszych sklepów codziennie. Współpracujemy tylko ze sprawdzonymi dostawcami, dla których mają znaczenie jakość i poszanowanie natury. Zanim rozpoczniemy współpracę, dostawca musi spełnić wiele wymagań i przejść audyt jakości.
CERTYFIKATY I ZNAKI JAKOŚCI
Wiele materiałów stosowanych w naszych tekstyliach spełnia wysokie standardy zrównoważonego rozwoju. Potwierdzają to liczne certyfikaty i znaki jakości. Kupując nasze produkty, klienci wspierają zrównoważony rozwój oraz produkcję przyjazną dla środowiska.