,,Sztuka niemarnowania” – jak dołączyć do grona Artystów Zero Waste?
Czy wiesz, że czteroosobowa rodzina w Polsce może w ciągu roku wyrzucić jedzenie warte nawet 2 500 zł? Albo, że globalnie jedna trzecia wyprodukowanej żywności nigdy nie trafia na talerz?
Możesz temu przeciwdziałać zostając Artystą Zero Waste i promując odpowiedzialne działania! Niezastąpiona w kwestii niemarnowania jedzenia jest zasada 4 P – Planuj, Przetwarzaj, Przechowuj, Podziel się.
Krok pierwszy – planuj. Odpowiedzialne działanie zaczyna się już przed wyjściem na zakupy. Warto przed wizytą w sklepie zajrzeć do lodówki i sporządzić listę zakupów do posiłków zaplanowanych na najbliższe dni. Przydatnym elementem planowania jest gazetka online z aktualnymi promocjami.
Krok drugi – przetwarzaj. Z resztek produktów, można stworzyć danie zero waste własnego przepisu lub znależć inspirację w sieci. W cenie jest także pamięć o mrożeniu produktów, które mogą przydać się w przyszłości, a nie ma możliwości zużycia ich na bieżąco, takich jak: owoce, warzywa, bulion, koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe, ser żółty, ryby, wędliny czy gotowe obiady. Poza mrożeniem z pomocą przeciw marnowaniu przychodzą nam: wekowanie oraz kiszenie. Wekowanie jest świetnym sposobem na przedłużenie życia sosów i zup. Kiszenie to doskonały sposób na uratowanie wielu warzyw, na przykład: ogórków, kapusty, kalafiora lub buraka. Dodatkową zaletą kiszonek jest pozytywny wpływ na zdrowie naszych jelit!
Krok trzeci – przechowuj, rób to z głową! Czy wiedziałeś, że każda półka w lodówce ma inną temperaturę, ponieważ jest dedykowana do innego rodzaju żywności? Z reguły najniższa półka posiada najchłodniejszą temperaturę, tu rekomenduje się przechowywanie surowego mięsa lub ryb. W środkowej częsci lodówki swoje miejsce mają sery, wędliny oraz dania gotowe. Najmniej ochładzana jest górna półka na której przechowuje się ciasta oraz nabiał. Warto sprawdzić specyfikację od producenta lodówki, aby ustalić jakie są zalecenia do przechowywania konkretnych produktów.
Krok czwarty – podziel się. Po niedzielnej wizycie rodziny zostało jeszcze kilka porcji obiadu i kilka rodzajów ciast? Jeśli wiesz, że nie dasz rady zjeść wszystkiego, pomyśl jak możesz się podzielić z innymi! Resztę ciasta zabierz do pracy lub szkoły i poczęstuj znajomych. Korzystaj z jadłodzielni! Sprawdź, gdzie znajduje się najbliższa ogólnodostępna lodówka w Twojej okolicy: Jadłodzielnie w Polsce - Google My Maps .
Kupujesz, nie marnujesz!
Akcja ,,Kupuję nie marnuję” jest obecna w sklepach Lidl Polska przez cały rok. Dzięki temu klienci mają dostęp do artykułów z każdej grupy asortymentowej, w niższej cenie. Przecenione artykuły, zawsze znajdziemy w specjalnych kącikach Taniej!, dodatkowo oznaczonych etykietą rabatową Kupuję, nie marnuję lub na ich standardowych miejscach na półkach. Aktualne przeceny wynoszą 33% i 50%! Na Ryneczku Lidla można też znaleźć „nieperfekcyjne” warzywa i owoce w niższych cenach.
Jak wykorzystać nieidealne warzywa i owoce w smaczny, zdrowy, zrównoważony sposób w swojej kuchni? Kuchnia Lidla przychodzi z pomocą: Ponad 70 najlepszych przepisów sprzyjających planecie
[1] Polska rodzina rocznie marnuje żywność za 2,5 tys. zł | Polska Agencja Prasowa SAStraty i marnotrawstwo żywności w Polsce - Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy Warszawa 2020