Lidl Polska przystępuje do realizacji programu "United Nations Global Compact" w zakresie zrównoważonego rozwoju

08.06.2020 12:00:00 | Warszawa

Lidl Polska, jako część Grupy Lidl, podpisał porozumienie w ramach inicjatywy ONZ – „Global Compact”, która od 2000 r. stanowi największą na świecie inicjatywę skupiającą biznes działający na rzecz zrównoważonego rozwoju.

W ramach przystąpienia do inicjatywy ONZ „Global Compact”, Lidl Polska zadeklarował realizację 10 podstawowych zasad programu (https://kimjestesmy.lidl.pl/zrownowazony-rozwoj/inicjatywa-onz-global-compact) z zakresu praw człowieka, praw pracowniczych, ochrony środowiska i przeciwdziałania korupcji. Realizacja założeń programu jest możliwa m.in. dzięki współpracy z rządem, administracją publiczną, sektorem prywatnym, organizacjami pozarządowymi i instytucjami naukowymi ONZ.

„Przystępując do „United Nations Global Compact”, potwierdzamy nasze długofalowe podejście do kwestii zrównoważonego rozwoju. Inicjatywa stwarza korzystne ramy organizacyjne dla prowadzenia działalności biznesowej w oparciu o zasady zrównoważonego rozwoju, pod względem ekonomicznym, ekologocznym i społecznym” – mówi Aleksandra Robaszkiewicz, Head of Corporate Communications Lidl Polska.

Sieć Lidl Polska podkreśla, że respektowanie praw człowieka oraz ochrona środowiska naturalnego to elementarne zasady działalności i fundamenty strategii firmy – dotyczy to przede wszystkim zaopatrywania w towary. W swoich działaniach Lidl koncentruje się na realizacji społecznych i ekologicznych obowiązków wynikających z funkcjonowania sieci w całym łańcuchu wartości.

Lidl Polska stawia na transparentność. Z tego powodu o rezultatach i postępach wdrażanych działań firma informuje oraz będzie regularnie informować w raportach zrównoważonego rozwoju (https://kimjestesmy.lidl.pl/zrownowazony-rozwoj/raport-zrownowazonego-rozwoju). Prowadzone przez Lidla analizy ryzyka umożliwiają dokonywanie oceny sytuacji na bieżąco. Pozwala to na dokładną identyfikację istniejących oraz potencjalnych zagrożeń w łańcuchu dostaw oraz na reakcję. Na tej podstawie, przy jednoczesnym uwzględnieniu dynamiki zmian warunków społecznych i ekologicznych związanych z zakupem towaru, Lidl stale rewiduje swoje działania oraz wprowadza uzasadnione optymalizacje (więcej informacji na ten temat: https://www.lidl.pl/pl/gazetki/zasada-nalezytej-starannosci-w-procesie-zaopatrywania-w-towary-lidl-polska/view/flyer/page/1)

United Nations Global Compact

United Nations Global Compact jest największą na świecie inicjatywą skupiającą biznes działający na rzecz zrównoważonego rozwoju. Od momentu inauguracji w 2000 roku przez Sekretarza Generalnego ONZ Kofi Annana do Inicjatywy przystąpiło już ponad 13 500 członków ze 170 krajów. Dalsze informacje znajdują się na stronie: https://ungc.org.pl/

kontakt prasowy