Co oznacza Nutri Score?
Czym jest Nutri-Score?
Nutri-Score jest uproszczonym systemem oznakowania dostarczającym konsumentowi ogólnej oceny wartości żywieniowej produktu spożywczego. Jest to system dodatkowy i dobrowolny.
Logo Nutri-Score umieszczane jest w przedniej części opakowania. Ma ono postać dobrze widocznej 5-stopniowej skali barw, od ciemnozielonego – A do ciemnopomarańczowego (lub czerwonego) – E.
Celem tego oznakowania jest ułatwienie klientom podjęcia świadomej decyzji zakupowej w oparciu o uproszczone informacje oraz obiektywnego porównania w ramach tej samej grupy produktów, co stanowi istotną wskazówkę przy zakupie żywności. Należy jednak pamiętać, że system ten nie uwzględnia indywidualnych potrzeb konsumentów.
Algorytm obliczania Nutri-Score został opracowany przez zespół międzynarodowych, niezależnych naukowców i badaczy. Choć został on oficjalnie uznany w wielu krajach UE, nie został powszechnie zaakceptowany.
W jaki sposób obliczany jest wynik Nutri-Score?
Wynik Nutri-Score obliczany jest poprzez porównanie wartości energetycznej i zawartości składników niekorzystnych z poziomem korzystnych składników odżywczych. Za korzystne uważa się błonnik, białko oraz zawartość warzyw, owoców i roślin strączkowych. Do niekorzystnych składników system zalicza wartość energetyczną oraz zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, cukrów, soli, a w przypadku napojów stosowanie substancji słodzących.
Ocena Nutri-Score danego produktu jest oceną jego wartości odżywczej w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml.
W celu wzajemnego zrównoważenia tych składników są one oceniane za pomocą odpowiedniej punktacji. Końcowy wynik wyliczany jest za pomocą naukowo opracowanego algorytmu. Jeśli przeważają składniki korzystne, uzyskiwany jest niski wynik całkowity, który jest klasyfikowany jako ciemnozielony A lub jasnozielony B. Im więcej składników niekorzystnych, tym wyższy wynik całkowity, co powoduje przesunięcie klasyfikacji w prawo na skali kolorów w kierunku ciemnopomarańczowego (czy czerwonego) E.
Taka ocena nie ma na celu zaklasyfikowania żywności do grupy „zła” lub „dobra”, nie świadczy także o tym, czy dany produkt jest zdrowy lub niezdrowy. System ma pomóc w zachowaniu odpowiedniej równowagi żywieniowej, poprzez edukację konsumenta i częstsze sięganie po produkty o pozytywnej ocenie. Nutri-Score umożliwia dokonanie korzystniejszego – z perspektywy fizjologii żywienia – wyboru w ramach tej samej grupy produktów, co stanowi istotną wskazówkę przy zakupie żywności (np. wybierając między dwoma rodzajami płatków śniadaniowych, z których jeden uzyskał ocenę A na skali, a drugi np. C).
Informacje służące do obliczenia Nutri-Score odpowiadają oficjalnemu modelowi obliczeniowemu zaktualizowanemu 31 grudnia 2023 r.
Przykładowe wyliczenie dla niskotłuszczowego jogurtu:
Suma niekorzystnych składników = punkty N = 0 + 0 + 1 + 0 = 1
Suma korzystnych składników = punkty P = 0 + 0 + 2 = 2
W tym przypadku (suma punktów N niższa od 11) stosuje się następujący wzór:
Nutri-Score = punkty N − punkty P = 1 − 2 = −1
Z wynikiem Nutri-Score na poziomie – 1 jogurt zaliczany jest do kategorii A.
OSTRZEŻENIE: system Nutri-Score został opracowany na podstawie algorytmu i ocen naukowych, które nie są powszechnie uznawane. System nie uwzględnia indywidualnych potrzeb konsumentów.